8 maanden geleden

10 tips om veilig te suppen

Ontdek de ultieme vrijheid op het water met Suppen!
10 tips om veilig te suppen

Ben jij klaar voor een onvergetelijk avontuur? Stap op een supboard en laat je meevoeren door de magie van Stand Up Paddling. Suppen is dé nieuwe trend op het water en bij SamenSuppen staan we te popelen om jou kennis te laten maken met deze sensationele watersport. Of je nu op zoek bent naar een actieve workout of juist wilt genieten van ontspanning en rust, suppen biedt het allemaal!

Bereid je voor op een onvergetelijke ervaring met onze tien sup-tips:

1: De juiste voorbereiding is essentieel!

Voordat je het water op gaat, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Check het weerbericht en houd rekening met de windkracht en -richting in jouw supgebied. Kies een beschutte route bij winderige omstandigheden en vermijd een harde wind op open water. Tot windkracht 3 kan je goed suppen, bij windkracht 4 raden we dit af tenzij je een beschutte plek hebt. Zorg ervoor dat je uitrusting in topconditie is en dat je fit genoeg bent voor de geplande route. Bepaal van tevoren welke route je wilt varen, let op de stroming en neem voldoende eten en drinken mee voor langere tochten.

2: Kleed je gepast en draag een zwem- of reddingsvest

Veiligheid staat voorop bij het suppen. Zorg daarom voor de juiste kleding, aangepast aan de omstandigheden. Denk aan de watertemperatuur: draag een neopreen wetsuit of zelfs een drysuit bij koud weer en koud water. Deze houden je warm, zelfs als je onverhoopt in het water valt. Bescherm jezelf tegen de zon en zorg ervoor dat je voldoende drinkt bij warm weer. Waterschoenen zijn ideaal om je voeten te beschermen tegen scherpe voorwerpen onder water. Gekleurde en reflecterende kleding zorgt voor goede zichtbaarheid. Neem ook wat extra kleding mee voor het geval je in het water valt of als de temperatuur daalt. Draag altijd bij voorkeur een zwem- of reddingsvest tijdens het suppen.

3: Ken de voorrangsregels als een pro!

Als supper heb je een speciale status op het water. Volgens het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) ben je een 'klein, door spierkracht aangedreven schip'. Dat betekent dat motorboten voor jou moeten wijken en dat je voorrang moet verlenen aan zeilboten. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regels, daarom is het verstandig om zo veel mogelijk uit de buurt van andere boten te blijven. Veiligheid gaat boven alles, dus vaar altijd een duidelijke koers en houd zoveel mogelijk rechts aan (stuurboordwal) op de vaarweg.

4: Gebruik altijd je leash!

Een essentieel onderdeel van je uitrusting is de leash. Dit is een lijn waarmee je je supboard aan je been bevestigt. De leash voorkomt dat je board afdrijft bij sterke wind of stroming, mocht je onverhoopt van je board vallen.

5: Houd je omgeving in de gaten

Wees alert op andere vaartuigen en houd rekening met hun snelheid. Kijk regelmatig achterom om te zien of er andere suppers of boten jou naderen. Op druk vaarwater met veel golven is het verstandig om op je knieën te gaan zitten voor extra stabiliteit.

6: Sup in goed gezelschap!

Suppen wordt nóg leuker als je het samen met anderen doet. Zoek gezelschap op, vooral als je van plan bent om open water of stromende rivieren te verkennen. Het is niet alleen veiliger, maar ook gezelliger. Op verschillende websites en Facebook-groepen kun je gelijkgestemde suppers uit jouw omgeving ontmoeten en samen nieuwe routes ontdekken waaronder op onze site www.samensuppen.nl.

7: Begrijp de betekenis van bruglichten

Houd rekening met bruglichten tijdens je supsessies. Vaar alleen onder bruggen door als dit is toegestaan en let op eventuele tegenliggers. Veiligheid gaat boven alles, dus zorg ervoor dat je altijd de juiste navigatiekennis hebt en bewust bent van de vaarregels onder bruggen.

8: Respecteer de natuur

Geef de natuur de ruimte tijdens het suppen. Blijf op afstand van dieren, vooral tijdens het broedseizoen (april/mei) van vogels. Vaar met een boog om (water)vogels heen om onnodige stress te voorkomen. Neem ook je verantwoordelijkheid voor het milieu en laat geen afval achter in de natuur of in het water. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de prachtige omgeving waarin we suppen behouden blijft.

9: Goede verlichting

Als supper is het belangrijk om altijd goed zichtbaar te zijn voor andere vaarweggebruikers, vooral in het donker of tijdens de schemering. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen en zorg voor goede verlichting op je supboard. Als je in het donker gaat suppen, ben je als klein schip verplicht een rondom schijnend wit licht te voeren. Zo kunnen anderen jou altijd goed waarnemen en voorkomen we ongewenste situaties.

10: Blijf traceerbaar

Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat anderen weten waar je bent en welke route je gaat varen. Zorg dat je een mobiele telefoon bij je hebt en bereikbaar bent in geval van nood. Een waterdichte hoes voor je smartphone is daarbij een handige accessoire. Denk ook aan de spullen die je aan de waterkant achterlaat, zoals schoenen, tassen of fietsen. Plaats duidelijk herkenbare 'Be Traceable'-stickers op je spullen om aan te geven dat je aan het suppen bent. Zo kan iedereen zien dat jij op het water bent en kunnen mogelijke misverstanden worden voorkomen.

 

Bij SamenSuppen willen we jou de beste supervaring bieden, met alle kennis en tools die je nodig hebt om veilig en met plezier op het water te zijn. Bezoek nu onze website op www.samensuppen.nl en ontdek de wereld van Stand Up Paddling. Met onze professionele begeleiding en uitgebreid assortiment aan supboards staan we klaar om jouw supavontuur onvergetelijk te maken!

Samen Suppen