7 maanden geleden

Tot welke windsnelheid kan je suppen?

Tot welke windsnelheid kan je suppen?
Tot welke windsnelheid kan je suppen?

Tot welke windsnelheid is het mogelijk om te suppen? Sommige platforms geven aan dat suppen altijd kan, maar wij van Samen Suppen zijn het daar niet mee eens. Bij sommige windsnelheden kun je gewoon niet suppen. Maar welke windsnelheid is dat dan en waarom kun je beter niet gaan suppen met harde wind? Windkracht 3 is eigenlijk de maximale windkracht om te gaan suppen voor de iets minder ervaren supper.


Waarom is suppen met veel wind niet slim?

Tegen de wind in suppen lijkt misschien een fluitje van een cent, maar dat is het niet. Dit is ontzettend zwaar en kost je heel veel energie. Bovendien ontstaan er bij wind soms ineens golven, waardoor het suppen nog verder bemoeilijkt wordt. Suppen is eigenlijk een sport die je op vlak water doet. De wind is belangrijker dan de temperatuur wanneer je gaat suppen. Soms denk je misschien dat het heerlijk weer is om te suppen, omdat het aangenaam warm is buiten. Wanneer er wat wind staat, zal dat je nog flink tegenvallen.

Beaufort Km/H Benaming
0 1 Windstil
1 1-5 Zwak
2 6-11 Zwak
3 12-19 Matig
4 20-28 Matig/krachtig


Kijk dus altijd naar de windkracht voor je op pad gaat.


De windkracht checken

Hoe kun je de windkracht checken als je wilt gaan suppen? De meeste weerapps vermelden wel een windkracht en laten je ook precies zien waar de wind vandaan komt. Dat is handig, want zo weet je ook meteen welke kant op je meewind hebt. Het is het slimst om eerst tegen de wind in te suppen, zodat je op de terugweg meewind hebt. Zo vergis je je nooit in de afstand en hoef je niet meer tegen de wind in te suppen als je eigenlijk al vermoeid bent. Wil je de windkracht en windrichting tot in detail weten? Neem dan een kijkje op windfinder.com.


Tips om te suppen met wind

Ben je al aan het suppen en steekt de wind ineens op? Of wil je toch gaan suppen, ondanks dat je hebt gezien dat er wind staat? Hierboven gaven we al de tip om dan eerst tegen de wind in te suppen, om te voorkomen dat je te vermoeid raakt. Hieronder volgen nog wat tips:

  • Sup van A naar B. Zo hoef je alleen te suppen met meewind. Zorg er natuurlijk wel voor dat je vervoer hebt om thuis te komen of dat alles op loopafstand is.
  • Stap iets verder naar voren op je supboard. Doordat je het supboard hierdoor iets uit balans brengt, gaat de punt van je board omlaag en vangt deze minder wind.
  • Peddel met korte slagen, zodat je meer kracht kunt zetten.
  • Zorg ervoor dat je peddelblad horizontaal zit als je deze terug naar voren brengt. Zo vang je niet met het hele blad de tegenwind op, maar alleen met de zijkant van je peddel.
  • Ga een beetje door je knieën of hurk zelfs neer om zelf zo min mogelijk wind te vangen.

Tips voor je kleding tijdens suppen met wind

Ga je suppen met harde wind en misschien ook wel met een lagere temperatuur? Dan is het belangrijk om je hier ook op te kleden. Een regenjas is een optie, maar de beste optie is een wetsuit. Zo weet je zeker dat je op temperatuur blijft tijdens het suppen en is je lichaam beschermd tegen wind, water en kou.


Licht je thuisfront in

Laat je thuisfront altijd weten waar je naartoe gaat als je gaat suppen. Neem ook het liefst je mobiel mee onderweg, in een waterdichte hoes. Zo kun je altijd iemand bereiken tijdens of na het suppen, ook wanneer je bijvoorbeeld erg afgedreven bent en op een ander punt eindigt dan je bedoeling was.

Schat de situatie altijd per moment in en vermijd gevaarlijke situaties.

Samen Suppen