Veilig suppen: zo doe je dat

Veilig suppen: zo doe je dat

Wanneer je gaat leren suppen, wil je dat vooral op een veilige manier doen. Het is een watersport die vaak op open water beoefend wordt. Daar moet je op voorbereid zijn. Zeker op zee is het goed om rekening te houden met de omstandigheden. In dit artikel geven wij je een aantal tips wat het suppen gemakkelijker maakt.

Zorg dat je kunt zwemmen

Het lijkt een overbodige tip, maar er gaan nog steeds jaarlijks mensen de zee in, terwijl zij helemaal niet kunnen zwemmen. Dat is niet altijd meteen een probleem, maar er zijn nu eenmaal altijd onvoorziene omstandigheden. Het is absoluut noodzakelijk om goed te kunnen zwemmen voor je gaat suppen. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Een zwemvest alleen is niet voldoende.

Kies voor een enkelkoord

Met een enkelkoord maak jij het supboard als het ware vast aan je enkel. Het is een koord zoals je vroeger de telefoonlijn zag: geringeld. Dat is niet voor niets, want zo heb je er geen last van als je aan het suppen bent, en is die toch lang genoeg wanneer je in het water terecht komt. Een enkelkoord is echt een must, omdat je zo je supboard altijd dichtbij je houdt. Zeker wanneer er wat wind staat, is een supboard binnen mum van tijd weggedreven. Voorkom dit en kies voor een enkelkoord.

Let op alles om je heen

Veilig suppen doe je ook door op je omgeving en bijvoorbeeld het weer te letten. Wanneer je aan het suppen bent, terwijl je eigenlijk niet ziet waar je naartoe gaat? Dat is een slecht idee, want ook je omgeving draagt bij aan jouw veiligheid. In Nederland heb je weliswaar vrijwel nergens te maken met watervallen, maar er zijn andere gevaren. Het weer kan bijvoorbeeld zomaar omslaan en je wilt niet middenin een onweersbui op het water zijn. Let op je omgeving en het weer om veilig te kunnen suppen.

Wees extra op je hoede op zee

Op zee is een zwemvest gewoon een must. De zee is meer onvoorspelbaar dan een meer of een rivier. Wees je hiervan bewust. Op zee heb je niet alleen te maken met wilder water en vrij plotselinge weersveranderingen, maar ook met muien. Als je in een mui terechtkomt, kom je eigenlijk in een soort sterke waterstroming terecht. Deze stromingen zitten vaak tussen zandbanken in. Let altijd op de vlaggen op het strand en op waarschuwingen van de kustwacht.

De zonsondergang is mooi, maar gevaarlijk

Een zonsondergang zien vanaf je supboard? Dat is een geweldige ervaring die je niet snel zult vergeten. Maar er schuilt ook een gevaar in. Tot het moment van de zonsondergang geniet je vooral van de prachtige beelden, maar daarna zal het donker snel inzetten. Houd hier rekening mee en zorg dat je niet ver van de kust weg bent. Je wilt niet in het donker nog een heel stuk te peddelen hebben.

Denk aan een waterdichte hoes voor je telefoon

In deze tijd kunnen we eigenlijk niet meer zonder telefoon, maar je telefoon houdt helaas niet zo van water. Je wilt natuurlijk niet dat deze in het water valt, maar wees voorbereid. Je hebt niet alles in de hand. Zorg er dus voor dat je telefoon in een waterdichte hoes zit en neem deze mee op je lichaam of in een tonnetje dat blijft drijven. Zo loop je nooit het risico dat je telefoon onbeschermd in het water valt of dat je deze zomaar kwijtraakt tijdens het suppen.

Bereid je goed voor

Een goede supper is altijd voorbereid. Dat houdt in dat je alle spullen bij je hebt die je bij je moet hebben, zoals je supboard en peddel, maar ook een zwemvest of een flesje water. Maak een lijstje van zaken die je standaard meeneemt en hang deze op bij de plaats waar je jouw supboard bewaart. Zo kun je nooit iets vergeten.


Geplaatst: vrijdag 23 april 2021 door Cedric Schretlen

Andere artikelen

Wat is suppen – Stand Up Paddling?

Lees verder

Wat neem je mee tijdens je sup avontour?

Welke spullen kun je meenemen tijdens het suppen.

Lees verder

Wat draag je qua kleding met suppen?

Wat draag je qua kleding met suppen?

Lees verder
Samen Suppen