9 maanden geleden

Wat is suppen – Stand Up Paddling?

Wat is suppen – Stand Up Paddling?

Als je dichtbij een open water woont, heb je er vast al wel eens van gehoord: suppen. Maar wat is suppen nu eigenlijk? Het woord suppen is eigenlijk gebaseerd op de afkorting SUP: Stand Up Paddling. Suppen is momenteel een van de snelst groeiende watersporten en als je er wat meer over gelezen hebt, zal dat jou niet langer verbazen.

Wat is suppen?

Suppen staat voor Stand Up Paddling. Dat zegt al een beetje wat het inhoudt: je staat op een surfplank en beweegt jezelf voort met behulp van een peddel. Misschien kun je al surfen. Dan weet je dat daar wind en golven voor nodig zijn. Voor suppen heb je dat niet nodig, dus kun je altijd wanneer je wilt gaan suppen. Bovendien hoef je er niet voor naar de zee, het kan ook gewoon op een sloot of meer bij jou in de buurt. Ga je graag het avontuur aan, dan kan suppen op zee natuurlijk wel.

Waar komt suppen vandaan?

Als ze ergens weten waar je je optimaal kunt ontspannen, dan is het wel op Hawaï. Het is dan ook niet zo gek dat deze vorm van watersport hier ontstaan is. Maar de manier waarop het is ontstaan, zal je verbazen. Bij surfles zijn altijd surfdocenten aanwezig en zij helpen hun leerlingen door hen te begeleiden vanaf een surfboard met een peddel. Op die manier konden ze tijdens de les het makkelijkst instructies geven. Dit is uitgegroeid tot een geheel eigen sport die suppen wordt genoemd.

Waarom is suppen zo populair?

Suppen is in een aantal jaar tijd razend populair geworden. Dat heeft een aantal redenen. Een van de redenen is dat je deze vorm van watersport overal kunt uitoefenen waar maar water is. Of het nu een kleine sloot is, een meer of de zee, suppen kun je er. Verder ben je ook niet afhankelijk van het weer. Er hoeft niet veel wind te staan om te kunnen suppen. Een ander groot voordeel van suppen is dat het ontzettend gezond is. Je bent niet alleen lekker in de buitenlucht, maar je bent ook nog eens volop in beweging. Het is een van die sporten waarbij je vrijwel al je spieren gebruikt. Je gebruikt niet alleen je armen en benen, maar ook je rug. Heel belangrijk in tijden waarin we veelal achter ons bureau zitten!

Wat heb je nodig voor het suppen?

Voor suppen heb je niet zoveel nodig. Het belangrijkste zijn een supboard en een peddel om je voort te bewegen. Maar er zijn nog meer spullen die handig zijn. Hieronder volgt een lijstje met handige zaken bij suppen:

  • Supboard
  • Peddel
  • Wetsuit en eventueel waterschoenen of zwemkleding
  • Pomp
  • Enkelkoord

Een wetsuit en waterschoenen zijn uiteraard geen must, maar als jij ook op de koudere dagen lekker wilt suppen, dan is een wetsuit wel zo fijn. Het wordt ook wel neopreen kleding genoemd en is bedoeld om jouw goed warm te houden. Een pomp zal je nodig hebben om je supboard op te blazen. Een enkelkoord is handig om je supboard niet kwijt te raken. Wanneer er wat wind staat, kan het zijn dat je supboard snel wegdrijft, terwijl jij in het water ligt. Dat wil je natuurlijk niet. Een zwemvest wordt ook aangeraden wanneer je gaat suppen.

Zelf proberen?

Wil je het zelf eens proberen? Op Samen Suppen worden wij daar natuurlijk alleen maar blij van. Suppen is iets wat iedereen minstens eens in zijn of haar leven uitgeprobeerd moet hebben. Het is een ontspannende sport die tegelijkertijd heel gezond is. Je kunt eenvoudig een sup huren. Op onze website vind je leuke activiteiten met andere suppers!

Samen Suppen