7 maanden geleden

Welke eigenschappen heeft een supboard?

Welke eigenschappen heeft een supboard?
Welke eigenschappen heeft een supboard?

Als je van plan bent een supboard te gaan kopen, zijn er verschillende dingen om op te letten. Maar hoe zit een supboard nu eigenlijk in elkaar? Wat zijn de eigenschappen van een supboard? Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn bij het kopen van een supboard. Hieronder volgt een lijstje met dingen waar je op moet letten.


Stabiliteit

Stabiliteit is erg belangrijk. Wanneer je net begint met suppen, zal je echt moeten leren om je evenwicht te bewaren. Een stabiel supboard kan je daarbij helpen. De stabiliteit van een supboard heeft onder andere te maken met de breedte. Hoe langer, breder en dikker het supboard is, hoe stabieler deze ligt. Als een supboard opblaasbaar is en deze vinnen heeft, kan dit ook voor extra stabiliteit zorgen.


De maten van het supboard

Naast stabiliteit alleen kijk je ook naar hoe praktisch de maten van het supboard zijn. Hoe breder, langer en dikker je supboard is, hoe stabieler deze ligt, maar je moet het supboard natuurlijk wel mee kunnen nemen. Bij een opblaasbaar supboard is dit geen probleem. Bij een hard supboard zal je hier wel degelijk naar moeten kijken. Bovendien moet je het supboard ook ergens op kunnen bergen als je het niet gebruikt. Voor beginners is een lengte van ongeveer 3 meter voor een supboard optimaal. Kies je voor een opblaasbaar supboard, dan zal deze tussen de 10 en 15 cm dik zijn. Hoe dikker, hoe stabieler, houd dat bij je keuze in je achterhoofd.


De wendbaarheid van een supboard

De wendbaarheid hangt samen met de afmetingen. De kleinere supboards zijn meer wendbaar dan de grotere supboards. Ben je dus van plan om te gaan surf suppen, dan kies je voor een kort en dun board. Er is echter nog iets belangrijkers wat de wendbaarheid van je supboard bepaalt: de vinnen. Vinnen zorgen niet alleen voor stabiliteit, maar ook voor wendbaarheid. Hoe meer vinnen, hoe meer wendbaar het supboard. De keuze tussen 1 en 3 vinnen is dan zo gemaakt, toch?


Snelheid

Bij suppen draait het niet per se om snelheid, maar er zijn wel supboards waarmee je meer snelheid kunt maken. De meest wendbare supboards zijn dan de beste keuze. Dit worden ook wel racing supboards genoemd. Wil je meer ´gilde´, dan kies je voor een langer supboard. Verder is de tracking van je supboard belangrijk. De tracking staat eigenlijk voor het ‘sturen’ van je supboard. Hoe rechter het spoor, hoe minder je van kant hoeft te wisselen bij het peddelen. En hoe minder je wisselt, hoe sneller je gaat.


Levensduur

Een supboard koop je in principe voor meerdere jaren. Het is dus belangrijk om te kijken naar de levensduur van je supboard. De levensduur is echter ook voor een groot deel afhankelijk van de manier waarop je jouw supboard gebruikt en hoe je deze behandelt na gebruik. Het beste is bijvoorbeeld om je supboard af te drogen na gebruik. Zo gaat die langer mee dan wanneer je het supboard vanzelf op laat drogen.


Opblaasbaar vs hard supboard

Kies je voor een opblaasbaar of een hard supboard? Dit hangt onder andere af van jouw kwaliteiten als supper. De meeste beginnende suppers kiezen voor een opblaasbaar supboard. Dit is ook gemakkelijk mee te nemen wanneer je niet dichtbij het water woont. Ga je voor snelheid en techniek, dan is een hard supboard wellicht iets voor jou. Weet je niet welk supboard het beste bij jou past? Lees dan ons artikel over de verschillende typen supboards eens.


Vervoer en opslag van je supboard

Bij het kopen van je supboard moet je er natuurlijk ook aan denken dat je deze regelmatig mee wilt nemen. Misschien woon je wel dichtbij zee en kun je daar lopend heen. Maar het kan ook zijn dat jouw supboard mee moet op de fiets of op de auto. Houd hier rekening mee en denk daar van tevoren over na. Denk er ook over of je jouw supboard mee wilt kunnen nemen in het vliegtuig. Verder is het natuurlijk belangrijk om er een goed plaatsje voor te hebben om je supboard op te bergen.


Prijs/kwaliteit

Goedkoop is duurkoop, zegt men wel eens. Dit geldt ook voor supboards. Wil je echt professioneel gaan suppen, kies dan voor een goed merk en bezuinig niet op de kwaliteit. Lees de reviews op internet of kijk eens in ons lijstje met merken supboards.

Samen Suppen