1 jaar geleden

Wat draag je qua kleding met suppen?

Wat draag je qua kleding met suppen?
Wat draag je qua kleding met suppen?

De kledingvoorkeur met suppen is bij iedereen verschillend. De een zal het liefst suppen in zwembroek of bikini, terwijl de ander kiest voor een wetsuit. Zit je vaak op je knieën op je supboard, dan zal je al gauw voor een lange broek kiezen. Ben je een echte zonaanbidder, dan ga je liever in zwemkleding. Wat kun je het beste dragen tijdens het suppen en met welke kleding ga je het best voorbereid op pad?


Kledingadvies bij het suppen

Waar je ook voor kiest, wissel in ieder geval af wanneer je in de zomermaanden vaak gaat suppen. Het is erg belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Geef je de voorkeur aan een zwembroek of bikini, draag ook zeker eens een sup legging of sup shirt om je huid optimaal te beschermen tegen de felle zonnestralen. Zonnebrandcrème is uiteraard ook een must. Kies bij voorkeur voor watervaste zonnebrandcrème, omdat je natuurlijk niet wilt dat de bescherming weg is als je huid nat is geworden.


Speciale supkleding

Ga je voor echte sportkleding, dan is een sup legging wel iets voor jou. Sommige stoffen bieden zelfs UV-bescherming, waardoor je automatisch al beschermd bent tegen de zonnestralen. Het ziet er hip uit, maar het zit ook nog eens als gegoten, waardoor je optimale bewegingsvrijheid hebt bij het suppen. Ook een lycra of sup shirt is ideaal bij het suppen. Deze drogen snel op, maar beschermen je eveneens tegen de zon. Een must als je het water op gaat op zonovergoten dagen! Ook op minder zonnige dagen kan de zonkracht overigens hoog zijn. Houd hier rekening mee en kies altijd voor beschermende kleding en/of zonnebrandcrème.


Badkleding bij het suppen

Sommige suppers kiezen gewoon voor badkleding bij het suppen. Zeker op zonnige dagen is het heel verleidelijk om in badpak, bikini of zwembroek te gaan. Misschien heb je wel een supboard met een bagagenet. Zorg er dan voor dat je ook iets van een sup shirt meeneemt, zodat je dat kunt aantrekken als de zon even te warm wordt. De zonkracht is op de middag het sterkst. Ga je rond 18.00 uur suppen of wil je een mooie zonsondergang zien, dan is de kracht van de zon veel minder. Dan is beschermende kleding ook minder noodzakelijk. Zorg er wel altijd voor dat je warm genoeg gekleed bent. Hoewel je voortdurend in beweging bent is het op het water nu eenmaal altijd frisser dan op het land.


Wetsuit voor suppen

De professionele watersporters hebben bijna allemaal wel een wetsuit in de kast hangen. Niet zo gek, want deze kleding beschermt je lichaam optimaal tijdens het watersporten. Er komt een klein beetje water in het wetsuit, dat automatisch door je lichaam zal worden opgewarmd. Dit vormt als het ware een isolatielaagje. Ook bij het suppen op minder mooie dagen is dit dus een prima optie. Je lichaam wordt op deze manier beschermd tegen wind, kou en water. Een wetsuit wordt ook wel neopreen kleding genoemd. Naast een goede isolatie zorgt het er ook voor dat je makkelijker blijft drijven. Bij een wetsuit koop je doorgaans ook waterschoenen, zodat je voeten ook beschermd zijn tegen de kou en het water. Er zijn verschillende soorten wetsuits.

Shorty wetsuit
Een shorty wetsuit is een dun pak met korte pijpen en korte mouwen. Ideaal voor de warmere dagen dus.

Shortarm wetsuit
Een shortarm wetsuit heeft lange pijpen, maar korte mouwen. Sommige watersporters vinden dat fijn om toch nog wat warmte kwijt te raken, maar wel lekkere warme benen te houden.

Een fullsuit
Een fullsuit wetsuit is een volledig wetsuit. Dit neopreen pak bedekt dus je hele lichaam. Een fullsuit kun je overigens wel in verschillende diktes krijgen, waardoor je ook wel een wetsuit voor de zomer en een wetsuit voor de winter kunt kopen. Een wetsuit voor de winter noemt men soms ook een steamer.

Een drysuit
Een drysuit of droogpak is eigenlijk geen wetsuit, omdat er geen water tussen komt. Voor extra isolatie kun je bijvoorbeeld thermische kleding hieronder dragen. Het is wel bedoeld om je lichaam beter te isoleren en is waterdicht. De pijpen, mouwen en hals zijn extra goed gesloten, om geen water door te laten.


Droogpakken/drysuits

Een droogpak of drysuit is, zoals de naam al zegt, bedoeld om jou droog te houden. Het pak biedt voldoende ruimte, zodat je er bijvoorbeeld thermokleding onder kunt dragen voor extra warmte. Bij de polsen, enkels en je hals zit het droogpak juist strak, zodat er geen water doorheen kan lekken. Wil je een droogpak voor het suppen, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Supskin.


Wel of geen zwemvest?

Of je wel of geen zwemvest draagt bij het suppen, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Ga je suppen op zee, dan is het echter wel aan te raden om een zwemvest te dragen. Het is voor je eigen veiligheid.

Samen Suppen